Prof. dr Dušku Bjelici u Finskoj uručena najprestižnija nagrada “FIEP Europe Thulin Award”

Prof. dr Dušku Bjelici u Finskoj uručena najprestižnija  nagrada “FIEP Europe Thulin Award”

Na  32- gom svjetskom kongresu FIEPS i 15 – tom  evropskom kongresu najprestižnija  nagrada “FIEP Europe Thulin Award”  dodijeljena je crnogorskom naučniku prof. dr Dušku Bjelici,  redovnom profesoru  Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i predsjedniku Crnogorske sportske akademije od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta – FIEPS EUROPE.

Finski grad Vierumaki  bio je domaćin ovog grandioznog skupa na kojem je profesor Bjelica primio ovo laskavo priznanje iz ruku prof. dr Branislava Antale, potpredsjednika FIEPS-a, u okviru ceremonije otvaranja svjetskog kongresa.

“FIEP Europe Thulin Award” je priznanje koje je ustanovljeno  2010. godine i predstavlja evropsko priznanje kojim se nagrađuju najpoznatije ličnosti iz oblasti fizičkog vaspitanja i sporta koje su dale nemjerljiv  doprinos razvoju fizičkog vaspitanja na nacionalnom i na evropskom nivou iz oblasti sportskih nauka. Učesnici najznačajnijeg svjetskog kongresa FIEPS imali su trodnevni stručni rad , a u toku trajanja  istog profesor Bjelica je imenovan i za nacionalnog delegata FIEPS -a.

FIEP (Federation Internationale D”education Phisique) je osnovan još davne 1923. godine u Briselu sa ciljem da promoviše razvoj širokog spektra aktivnosti u oblasti fizičkog vaspitanja i sporta, sporta za sve, fitnesa i zdravlja, rekreacije, kao i snalaženja u prirodi, za ljude svih uzrasta i nacija u cijelom svijetu, kao i da podstakne i doprinese međunarodnoj saradnji u ovim oblastima.

Inače, profesor Bjelica je do sada kao autor i koautor objavio 74 knjige koje su univerzitetski udžbenici , naučne studije , naučne monografije i serijske publikacije. Urednik je , recenzent i član redakcije mnogih međunarodnih naučnih časopisa. Objavio je preko 400 naučnih radova među kojima su i oni u najprestižnijim svjetskim naučnim časopisima koji su dostupni u najprestižnijim svjetskim bazama.

 

Share this Post: Facebook Twitter Pinterest Google Plus StumbleUpon Reddit RSS Email

Related Posts

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>